De Spaanse keuken is een van de belangrijkste grondleggers van het Mediterraan dieet. In feite bestaat de Spaanse keuken uit vele regionale keukens, zoals de Catalaanse, Galicische of Baskische keukens, die allen onderling sterk verschillen. De Spaanse keuken zoals men die buiten Spanje kent bestaat meestal uit niet veel meer dan paella, tortilla, tapas zoals patatas bravas en een aantal worsten zoals chorizo. In werkelijkheid gaat het om een gevarieerde hoeveelheid verschillende regionale keukens die hun succes halen uit de overvloed aan verse producten die men in het land vindt. Daarbuiten houdt de Spaanse bevolking zelf haar eigen keuken in stand. In vergelijking met andere Europese landen bestaat er een grote voorkeur voor verse productie van hoge kwaliteit en worden bijvoorbeeld diepvriesproducten of voorverpakte groenten en fruit vrijwel niet verkocht. Spanje is na Japan de grootste vis- en zeevruchtenconsument ter wereld.
Typische kenmerken van de Spaanse gastronomie en eetcultuur:
Binnen de enorme hoeveelheid producten die de Spaanse keuken kenmerken, zijn een aantal internationale begrippen zoals jamón serrano, chorizo en de talloze wijnen, onder andere afkomstig uit La Rioja en Valdepeñas. Ook op het gebied van vlees en wild is de Spaanse gastronomie van alle markten thuis, rund, lam, varken, geit, kip, eend en konijn behoren tot de basis. Vis en zeevruchten zijn een van de meest typerende voedingsmiddelen van de Spaanse keuken, de meest gebruikte daarvan zijn tonijn, kabeljauw, zeeduivel, inktvis en octopus, heek, sardines, vele types baars en verschillende schaal- en schelpdieren waarvan velen geen Nederlandse of Engelse naam hebben. Ook kent de Spaanse gastronomie een indrukwekkend aantal verschillende kazen, noten, paddenstoelen en asperges.
Binnen de grote hoeveelheid gerechten die de Spaanse keuken kent zijn een aantal internationale begrippen zoals gazpacho, paella en de Spaanse tortilla.
Bron: Wikipedia